Havayı idealize ediyoruz
Kütüphane
tekstil-endustrisinde-endustriyel-ozon-jeneratoru-kullanimi
TEKSTİL ENDÜSTRİSİNDE ENDÜSTRİYEL OZON JENERATÖRÜ KULLANIMI

Tekstil endüstrisindeki işletmeler en çok çevresel kirlilik yaratan işletmelerdir. Ana emisyon kaynağı, kumaş tasarımına dekoratif tasarım veya metnin çeşitli serigrafi baskı yöntemleri kullanılarak uygulandığı kumaş baskısından kaynaklanır. Bu işlem üretim atık suyunda yeniden kalsitran moleküllerine ve Uçucu Organik İçerik (VOC) gazına yol açar. Çevresel kısıtlamaları uygulamak, sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak ve kirli su alıcılarından kaçınmak için hava veya su akışlarının etkili bir şekilde işlemesini gerektirir. Birçok tesiste kot pantolonlar veya diğer giysiler genellikle "yıkanmış" bir görünüm oluşturmak için ağartılır.


Tekstil endüstrisinde, operasyonel maliyetleri azaltmanın ve geleneksel tekniklerle karşılaştırıldığında çevre emisyonlarını azaltmanın etkili yöntemi ozonlamadır.


Serigrafi emisyonları için ozonlama:


Atık su;


Ozon teknolojisi hem atık sudaki hem de VOC içindeki organik molekülleri oksidasyon ile tedavi etmek için etkili bir yöntemdir. Atık su tipik olarak, COD: BOD oranı 4: 1 ila 5: 1 olan yüksek düzeyde COD içerir.


Ozon sadece organik kirleticileri oksitlemekle kalmaz, biyolojik olarak parçalanamayan COD'yi kolayca biyolojik olarak parçalanabilen BOD'ye dönüştürebilir, daha sonra biyolojik arıtma için COD: BOD oranını azaltabilir. KOİ ve BOİ konsantrasyonuna bağlı olarak ozon, atık su yükünü kabul edilen yasal seviyelere düşüren bileşiklerin çoğunu oksitleyebilir.


Tekstil atık suları için ozon sistemi, önemli işletme maliyetlerinde tasarruf sağlar ve işletme ayak izini azaltır.


VOC Ozon Tedavisi:


VOC kaçak gazlarının yakılarak imha edilmesi etkili ancak çok maliyetli bir yöntemdir. Ozonlama, enerji tüketimi fazla olan yakma işlemi yerine uygulanabilir ve işletme maliyetlerini 1000 kat azaltabilir.


Uçucu bileşiklerin yakılması ile yapılan tipik işlemlerle karşılaştırıldığında, ozon bu kirleticilerle gaz fazında etkin bir şekilde reaksiyona girer. Bu yakma işleminin ardından gelen ana enerji taleplerini ortadan kaldırır. VOC gazları için ozon tipik olarak, kaçak gazların tamamen azaltılması için ikincil parlatma ile ozon işleminin VOC gazlarını %90 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır.


Ozonlama Yoluyla Tekstil Ağartma:


Modern tasarım giysi üretiminde kot gibi kumaşlar yıkanmış bir görünüm elde etmek için kimyasallar tarafından oksidasyon kullanılarak ağartılır.


Ozonun yüksek oksidatif özellikleri, aşırı kimyasal işlem veya maliyet olmadan sürdürülebilir bir ağartma yöntemi sağlar. Ek olarak ozonlama ile yapılan ağartma sonucunda yan ürün oluşmaz.


Ozonlama ile Renk Kaldırma:


Tekstil atık suları, çoğunlukla biyolojik atık su arıtma işlemleri kullanılarak sahada arıtılmaktadır. Bu, gelen COD ve BOD'de yaklaşık %90 azalma sağlayabilir. Kalan COD ve BOD hala önemli çevresel yükleri oluşturabilir. Tipik olarak yukarıda tarif edilen tekstil üretiminden kaynaklanan atık suyun renk bozulmasının giderilmesi mümkün değildir.


Ozon, tersiyer işlem adımının bir parçası olarak çok etkili bir renk giderme teknolojisidir. Ozon kapasitesine bağlı olarak 5-15 dakikalık ozona maruz kalma ile tam renk giderimi sağlanabilir.